|
|
Registros recuperados : 105 | |
1. | | TETILA, E. C.; SILVEIRA, F. A. G. da; COSTA, A. B. da; AMORIM, W. P.; ASTOLFI, G.; PISTORI, H.; BARBEDO, J. G. A. YOLO performance analysis for real-time detection of soybean pests. Smart Agricultural Technology, v. 7, 100405, Mar. 2024. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
| |
3. | | ANDRADE, B. O.; DRÖSE, W.; AGUIAR, C. A. de; AIRES, E. T.; ALVARES, D. J.; BARBIERI, R. L.; CARVALHO, C. J. B. de; BARTZ, M.; BECKER, F. G.; BENCKE, G. A.; BENEDUZI, A.; SILVA, J. B.; BLOCHTEIN, B.; BOLDRINI, I. I.; BOLL, P. K.; BORDIN, J.; SILVEIRA, R. M. B. da; MARTINS, M. B.; BOSENBECKER, C.; BRACCINI, J.; BRAUN, B.; BRITO, R.; BROWN, G. G.; BÜNEKER, H. M.; BUZATTO, C. R.; CAVALLERI, A.; CECHIN, S. Z.; COLOMBO, P.; CONSTANTINO, R.; COSTA, C. F. da; DALZOCHIO, M. S.; OLIVEIRA, M. G. de; DIAS, R. A.; SANTOS, L. A. dos; DUARTE, A. da F.; DUARTE, J. L. P.; DURIGON, J.; SILVA, M. E. da; FERREIRA, P. P. A.; FERREIRA, T.; FERRER, J.; FERRO, V. G.; FONTANA, C. S.; FREIRE, M. D.; FREITAS, T. R. O.; GALIANO, D.; GARCIA, M.; SANTOS, T. G. dos; GOMES, L. R. P.; GONZATTI, F.; GOTTSCHALK, M. S.; GRACIOLLI, G.; GRANADA, C. E.; GRINGS, M.; GUIMARÃES, P. S.; HEYDRICH, I.; IOP, S.; JARENKOW, J. A.; JUNGBLUTH, P.; KÄFFER, M. I.; KAMINSKI, L. A.; KENNE, D. C.; KIRST, F. D.; KROLOW, T. K.; KRÜGER, R. F.; KUBIAK, B. B.; LEAL-ZANCHET, A. M.; LOEBMANN, D.; LUCAS, D. B.; LUCAS, E. M.; LUZA, A. L.; MACHADO, I. F.; MADALOZZO, B.; MAESTRI, R.; MALABARBA, L. R.; MANEYRO, R.; MARINHO, M. A. T.; MARQUES, R.; MARTA, K. da S.; MARTINS, D. da S.; MARTINS, G. da S.; MARTINS, T. R.; MELLO, A. S. de; MELLO, R. L.; MENDONÇA JUNIOR, M. de S.; MORAIS, A. B. B. de; MOREIRA, F. F. F.; MOREIRA, L. F. B.; MOURA, L. de A.; NERVO, M. H.; OTT, R.; PALUDO, P.; PASSAGLIA, L. M. P.; PÉRICO, E.; PETZHOLD, E. S.; PIRES, M. M.; POPPE, J. L.; QUINTELA, F. M.; RAGUSE-QUADROS, M.; PEREIRA, M. J. R.; RENNER, S.; RIBEIRO, F. B.; RIBEIRO, J. R. I.; RODRIGUES, E. N. L.; RODRIGUES, P. E. S.; ROMANOWSKI, H. P.; RUSCHEL, T. P.; SACCOL, S. da S. A.; SAVARIS, M.; SILVEIRA, F. S.; SCHMITZ, H. J.; SIEGLOCH, A. E.; SIEWERT, R. R.; SILVA FILHO, P. J. S. da; SOARES, A. G.; SOMAVILLA, A.; SPEROTTO, P.; SPIES, M. R.; TIRELLI, F. P.; TOZETTI, A. M.; VERRASTRO, L.; ELY, C. V.; SILVA, Â. Z. da; ZANK, C.; ZEFA, E.; OVERBECK, G. E. 12,500+ and counting: biodiversity of the Brazilian Pampa Frontiers of Biogeography, v. 15, n. 2, e59288, 2023. 1948-6596 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
| |
6. | | SILVEIRA, F. L. da; OLIVEIRA, J. S.; ARAÚJO NETO, J. E. de; DAMACENA, G. L.; LOPES, R. S.; FALEIRO, F. G. Efeito do estádio de maturação de frutos e de reguladores vegetais na germinação de sementes de maracujá-doce cv BRS Mel do Cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA: + Ciência + Saúde, 27., 2022, Florianópolis. Livro de Anais 2022... Florianópolis Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2022. p. 1518-1521. p. 1518-1521 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
7. | | SILVEIRA, F. A. da; OLIVEIRA, J. da S.; DAMACENA, G. L.; ARAÚJO NETO, J. E. de; VIANA, I. G.; FALEIRO, F. G. Efeito de reguladores vegetais do armazenamento na germinação de lotes de sementes da cultivar BRS Mnimaracujá Amarelo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA: + Ciência + Saúde, 27., 2022, Florianópolis. Livro de Anais 2022... Florianópolis Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2022. p. 1670-1673. p. 1670-1673 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
8. | | OLIVEIRA, J. S.; SILVEIRA, F. A. da; LUZ, A. L.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; GALHARDO, L. C. Qualidade fisiológica de lotes comerciais armazenados de sementes de cultivares de maracujazeiros silvestres. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA: + Ciência + Saúde, 27., 2022, Florianópolis. Livro de Anais 2022... Florianópolis Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2022. p. 1666-1669. p. 1666-1669. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
9. | | OLIVEIRA, J. S.; SILVEIRA, F. A. da; LUZ, A. L.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; GALHARDO, L. C. Qualidade fisiológica de lotes comerciais de sementes de maracujazeiro-doce armazenadas por longo período. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA: + Ciência + Saúde, 27., 2022, Florianópolis. Livro de Anais 2022... Florianópolis Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2022. p. 1514-1517. p. 1514-1517 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
10. | | RODRIGUES, M. A.; SILVEIRA, F. A. da; MOREIRA, R. A.; PÁDUA, M. S.; PINTO, J. E. B. P.; PIO, L. A. S.; SANTOS, D. N. dos; BUENO FILHO, J. S. de S.; REIS, L. A. C. Regeneration of pitaya by indirect organogenesis evaluated by scanning electron microscopy and flow cytometry. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02312, 2022. Título em português: Regeneração de pitaya por organogênese indireta avaliada por microscopia eletrônica de varredura e citometria de fluxo. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
12. | | OVERBECK, G. E.; VÉLEZ-MARTIN, E.; MENEZES, L. da S.; ANAND, M.; BAEZA, S.; CARLUCCI, M. B.; DECHOUM, M. S.; DURIGAN, G.; FIDELIS, A.; GUIDO, A.; MORO, M. F.; MUNHOZ, C. B. R.; REGINATO, M.; RODRIGUES, R. S.; ROSENFIELD, M. F.; SAMPAIO, A. B.; SILVA, F. H. B. da; SILVEIRA, F. A. O.; SOSINSKI JUNIOR, E. E.; STAUDE, I. R.; TEMPERTON, V. M.; TURCHETTO, C.; VELDMAN, J. W.; VIANA, P. L.; ZAPPI, D. C.; MÜLLER, S. C. Placing Brazil's grasslands and savannas on the map of science and conservation. Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics, v. 56, 125687, Sept. 2022. Available online 3 June 2022. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
13. | | FERNANDES, G. W.; ARANTES-GARCIA, L.; BARBOS, M.; BARBOS, N. P. U.; BATISTA, E. K. L.; BEIROZ, W.; RESENDE, F. M.; ABRAHÃO, A.; ALMADA, E. D.; ALVES, E.; ALVES, N. J.; ANGRISANO, P.; ARISTA, M.; ARROYO, J.; ARRUDA, A. J.; BAHIA, T. de O.; BRAGA, L.; BRITO, L.; CALLISTO, M.; CAMINHA-PAIVA, D.; CARVALHO, M.; CONCEIÇÃO, A. A.; COSTA, L. N.; CRUZ, A.; CUNHA-BLUM, J.; DAGEVOS, J.; DIAS, B. F. S.; PINTO, V. D.; DIRZO, R.; DOMINGOS, D. Q.; ECHTERNACHT, L.; FERNANDES, S.; FIGUEIRA, J. E. C.; FIORINI, C. F.; GIULIETTI, A. M.; GOMES, A.; GOMES, V. M.; GONTIJO, B.; GOULART, F.; GUERRA, T. J.; JUNQUEIRA, P. A.; LIMA-SANTOS, D.; MARQUES, J.; MEIRA-NETO, J.; MIOLA, D. T. B.; MORELLATO, L. P. C.; NEGREIROS, D.; NEIRE, E.; NEVES, A. C.; NEVES, F. S.; NOVAIS, S.; OKI, Y.; OLIVEIRA, E.; OLIVEIRA, R. S.; PIVARI, M. O.; PONTES JUNIOR, E.; RANIERI, B. D.; RIBAS, R. P.; SCARIOT, A.; ECHAEFER, C. E.; SENA, L.; SILVA, P. G. da; SIQUEIRA, P. R.; SOARES, N. C.; SOARES-FILHO, B.; SOLAR, R.; TABARELLI, M.; VASCONCELLOS, R.; VILELA, E.; SILVEIRA, F. A. O. Biodiversity and ecosystem services in the Campo Rupestre: a road map for the sustainability of the hottest Brazilian biodiversity hotspot. Perspectives in Ecology and Conservation, v. 18, p. 213-222, 2020 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
14. | | CAMPOS, B. B.; DINIZ, R. H. S.; SILVEIRA, F. A. da; RIBEIRO JÚNIOR, J. I.; FIETTO, L. G.; MACHADO, J. C.; SILVEIRA, W. B. da. Elephant grass (Pennisetum purpureum Schumach) is a promising feedstock for ethanol production by the thermotolerant yeast Kluyveromyces marxianus CCT 7735. Brazilian Journal of Chemical Engineering, v. 36, n. 1, p. 43-49, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
15. | | SILVA, G. S. P. L. da; SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; TOMAZ, E.; BERTON, R. S.; MARCHIORI, L. F. S.; SILVEIRA, F. G. da. Efeitos da aplicação de vinhaça "in natura" ou concentrada associado ao N-fertilizante em soqueira de cana-de-açúcar e no ambiente. Holos Environment, Rio Claro, v. 9, n. 1, p. 1-21, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia. |
| |
16. | | SILVEIRA, F. G. F. da; SOUZA, L. da S.; SOUZA, L. D.; NAIME, J. de M.; VAZ, C. M. P. Estimation of water retention curve for soils of Bahia, Brazil, based on soil particle-size analysis. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 12, p. 126-138, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
17. | | MARANHÃO, T. D.; CÂNDIDO, M. J. D.; LOPES, M. N.; POMPEU, R. C. F. F.; CARNEIRO, M. S. de S.; FURTADO, R. N.; SILVA, R. R. da; SILVEIRA, F. G. A. da. Biomass components of Pennisetum purpureum cv. Roxo managed at different growth ages and seasons. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 19, n. 1, p. 11-22, jan./mar. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
18. | | SILVEIRA, F. A. O.; TEIXIDO, A. L.; ZANETTI, M.; PADUA, J. G.; ANDRADE, A. C. S. de; COSTA, M. L. N. da. Ex situ conservation of threatened plants in Brazil: a strategic plan to achieve Target 8 of the Global Strategy for Plant Conservation. Rodriguésia, v. 69, n. 4, p. 1547-1555, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
19. | | SILVA, G. S. P. L. da; SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; TOMAZ, E.; MARCHIORI, L. F. S.; BERTON, R. S.; SILVEIRA, F. G. da. Efeitos da aplicação de vinhaça "in natura" ou concentrada associado ao N-fertilizante em soqueira de cana-de-açúcar. STAB, Piracicaba, v. 35, n. 1, p. 30, set./out. 2016. Edição dos Resumos do 10o. Congresso Nacional da STAB, Ribeirão Preto, set. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
| |
20. | | SILVA, G. S. P. L. da; SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; TOMAZ, E.; MARCHIORI, L. F. S.; BERTON, R. S.; SILVEIRA, F. G. da. Efeitos da aplicação de vinhaça "in natura" ou concentrada associado ao N-fertilizante em soqueira de cana-de-açúcar. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS E ALCOOLEIROS DO BRASIL, 10., 2016, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: STAB, 2016. p. 74-78. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
| |
Registros recuperados : 105 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/01/2023 |
Data da última atualização: |
27/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DUTRA, L. M.; TELES, P. H. V.; SANTOS, A. D. da C.; MELO, N. F. de; NAGATA, N.; ALMEIDA, J. R. G. da S. |
Afiliação: |
LIVIA MACEDO DUTRA, UNIVASF; PEDRO HENRIQUE VIEIRA TELES, UNIVASF; ALAN DIEGO DA CONCEIÇAO SANTOS, UNIVASF; NATONIEL FRANKLIN DE MELO, CPATSA; NOEMI NAGATA, UFPR; JACKSON ROBERTO GUEDES DA SILVA ALMEIDA, UNIVASF. |
Título: |
1H NMR-based metabolic profile and chemometric analysis for the discrimination of Passiflora species genotypic variations. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 164, 112441, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of P. setacea and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado, and finally P. cincinnata and P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte grouped by the influence of the fatty acids, sucrose, flavones (isoorientin and vitexin-2-O?-xyloside), and trigonelline. The varieties of P. setacea, and P. cincinnata are chemically equivalent to the original Passiflora species. However, the PCA analysis showed that the genetic variety of P. alata occupied a different position in the scores plot provoked mainly by the presence of oleanolic acid-3-sophoroside. The 1H NMR metabolic profile can be efficient for quality control evaluation, and can contribute to the investigation of new alternatives for official Passiflora herbal medicines. MenosThe species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
1H NMR; Atividades biológicas; Maracujá do mato; Perfil metabólico; Quimiometria. |
Thesagro: |
Controle de Qualidade; Maracujá; Passiflora Edulis. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Passiflora; Quality control. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150832/1/1H-NMR-based-metabolic-profile-and-chemometric-analysis-2023.pdf
|
Marc: |
LEADER 03147naa a2200313 a 4500 001 2150832 005 2023-03-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDUTRA, L. M. 245 $a1H NMR-based metabolic profile and chemometric analysis for the discrimination of Passiflora species genotypic variations.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of P. setacea and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado, and finally P. cincinnata and P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte grouped by the influence of the fatty acids, sucrose, flavones (isoorientin and vitexin-2-O?-xyloside), and trigonelline. The varieties of P. setacea, and P. cincinnata are chemically equivalent to the original Passiflora species. However, the PCA analysis showed that the genetic variety of P. alata occupied a different position in the scores plot provoked mainly by the presence of oleanolic acid-3-sophoroside. The 1H NMR metabolic profile can be efficient for quality control evaluation, and can contribute to the investigation of new alternatives for official Passiflora herbal medicines. 650 $aChemometrics 650 $aPassiflora 650 $aQuality control 650 $aControle de Qualidade 650 $aMaracujá 650 $aPassiflora Edulis 653 $a1H NMR 653 $aAtividades biológicas 653 $aMaracujá do mato 653 $aPerfil metabólico 653 $aQuimiometria 700 1 $aTELES, P. H. V. 700 1 $aSANTOS, A. D. da C. 700 1 $aMELO, N. F. de 700 1 $aNAGATA, N. 700 1 $aALMEIDA, J. R. G. da S. 773 $tFood Research International$gv. 164, 112441, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|